Pt timman med Paula. | Pischa Strindstedt

Pischa Strindstedt

Annons

Pt timman med Paula.

Igår var fina Paula förbi igen & vi har nu lagt upp en plan för hennes framtid med träningen. Första veckorna framöver kommer vi att jobba mycket med fokus på att hitta tillbaka till aktivering av inre magmuskulaturen men även baksidan av kroppen. Det viktigaste i de första veckorna efter förlossning är att mjukstarta & varje person återhämtar sig olika, det är verkligen viktigt att ha med sig. De mammor som kanske tränat mycket i sitt liv och kunnat hålla igång under hela graviditeten kanske hittar tillbaka lättare än de som börjat träna under graviditeten eller är helt nya på ämnet EFTER graviditeten.

Så vad är det man ska hitta?

Jo det är musklerna kring bäckenbotten som behöver stärkas & den inre magmuskulaturen. Detta gäller inte bara nyförlösta kvinnor utan precis ALLA människor även män.

Innan du börjar träna måste du först hitta de muskler som håller upp bäckenbotten.

Om man missar denna viktiga grund i sin träning kan man jämföra det med att bygga ett hus. Om du bygger superstarka väggar & tak men golvet (bäckenbotten) är svagt kommer ditt hus att rasa tillslut, med andra ord, du kan få ryggbesvär eller i värsta fall skada dig.

Så vart ska man börja? Knip, knip knip knip i alla lägen & chanser du får under dagen. Gör det inte bara stillastående utan gör det även när du är ute & går, står i kön på ICA , plockar upp bebbe eller närsom.

Hur man kniper på bästa sätt hittar ni tex HÄR  . 

Så när vi jobbat upp den kontrollen, vilket Paula har varit riktigt bra på kan man fortsätta. Förutom med mig så tränar hon i en mammagrupp där de lägger stor fokus på just de momenten & är man osäker ska man definitivt ta hjälp av mammagrupper eller en kunnig PT inom området.

Jag & Paula kommer tillsammans att visa Er hur VÅR träning ser ut & ge Er tips på övningar ni enkelt kan göra hemma MEN känner man att man har svårt att kontrollera bäckenet eller inte kan hålla tätt tex så får man backa bandet & jobba med den biten först. Inget ska göra ont eller kännas konstigt, fortsätt inte då! Ladda gärna ner appen MAMMAMAGE och börja med den. Att lära sig aktivera den inre magmuskulaturen & knipa kan man börja med dag 1 efter förlossning.

Så vad gäller Paula,

Hon älskar att springa. Löpnings ger henne energi & hon får känna sig fri. När hon berättade om det för mig blev jag verkligen glad att hon hade ett så kul mål. Men ännu är vi inte där att vi kan ta Oss ut i löpspåret eller börja träna intervaller men däremot kan vi börja stärka henne på annat sätt som kommer att göra henne startklar för löpningen med bra förutsättningar när det är dags 😉

Bland annat gjorde vi den här övningen:

 Med en lätt anspänning på gummibandet från början startade P med att lyfta knät uppåt utan att kompensera med att vrida varken höft eller överkropp åt något håll. Stundvis stod jag bredvid henne så att hon kunde använda mig som stöd för att utföra övningen korrekt. Benet du står på får arbeta mycket med sätesmuskultauren & benet vi lyfter på stärker vi bland annat höftböjaren som behövs för att få ett snabbare löpsteg bland annat. MEN, denna övning är utmärkt för hela kroppen. Det är många delar som ska falla på plats.

P upplevde att även stor del av bålen & magen fick jobba för att hon knep & var tvungen att hålla bäckenet på plats.P1272881 P1272882

Övning nummer DOS,

Ett annorlunda höftlyft kan man säga. Här får Paula jobba med att hålla upp hela höften & spänna rumpan ordentligt. Sakta i eget tempo med lite hjälp av mig i ryggen drog hon sig upp & ner utan att tappa rumpan & aktiveringen i höften. Denna övning är bra utmanande så vill man använda sig av en enklare variant ska ni kika på detta INLÄGG.

P1272887 P1272888

P1272893

Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats