DAGS ATT SNACKA DIET. | Pischa Strindstedt

Pischa Strindstedt

Annons

DAGS ATT SNACKA DIET.

Om det finns något i världen som gör att jag lyfter ur skorna så är det alla dessa dieter. Jag köper det om du är en elittränande person där vikten spelara roll för  din prestation men även där kommande från kampsportsvärlden kan det gå riktigt skevt till med “dietandet”. En person kan inte vara på topp hela året, så är det och det går inte att ändra på. Däremot kan man hålla en bra nivå med träningen året om och därför liksom alltid ha en bra “standard” nivå. Så långt känns det som att de flesta har kommit men när det kommer till kosten… jag vet inte ens vart jag ska börja riktigt

Såhär står det om dieter om man söker på Wikipedia:

Diet eller kosthållning är en persons samlade kostintag och matvanor. Ofta används begreppet diet som en beteckning på att någon anpassar kosten eller utesluter saker ur den av exempelvis etiska skäl, religiösa skäl eller av hälsoskäl. Dieter kan till exempel vara fria från sockeranimaliska produktermjölkgluten mm. Många dieter är en del av bantning, medan andra är tänkta att utesluta allergiska reaktioner, vara diabetesvänliga eller kompensera för ett sjukdomstillstånd.

Orsaken till att man väljer en viss typ av kosthållning skiljer sig mycket, men en del av orsakerna är:

 

 • Religiösa bestämmelser
 • Religiös tradition
 • Politiskt ställningstagande
 • Personligt engagemang
 • Medicinska orsaker
 • Mental övervikt
 • Medicinsk övervikt
 • Etik och moral

 

Men söker man på ordet DIET så bombas sidan av viktnedgångsprogram från olika företag. Det kan inte ha gått obemärkt förbi att året är 2015. Under alla dessa år som vi har levt som människa & det har forskats och klurats & testats & jobbats så har fortfarande inget annat revolutionerande stigit ur askan som Fenix. Ändå matas vi vecka för vecka med nya superfoodsprogram (aka dieter) , kostprogram och allt vad de döps om till som ska ge dig den där slanka midjan & platta magen. Men här kommer det, sätt er ner på stolen om ni står upp…

Det finns ingen hemlighet! 

Hade det funnits ett hemligt recept vi alla människor kunde laga & äta livet ut så hade vi haft det by now. Vi är alla olika, lever olika liv med jobb och tider. Vi tränar olika saker & vår fritid ser annorlunda ut från grannens. Kosten ska vara anpassad för dig. För det som passar ditt liv & din träning. Kosten ska inte vara något du radikalt tar till med en till två gånger om året för att nå “superformen” & resten av året “unnar” man sig. 

Kost behöver inte vara svårt. Men om du inte kommer i balans med den blir den svår, krånglig & jobbig.

Jag kan få kommentarer som ” Nu ska jag gå ner i vikt, hur ska jag äta?” 

Då kan jag säga såhär. Om man inte lär sig att tänka själv kring mat & vad som är bra för ens kropp & vad som gör att man håller sig på den vikten man känner sig stark & bra på så kommer inte mitt kostschema hjälpa dig alls.

Du måste förstå & lära dig själv!

En annan favorit är ” jag äter bra men ändå händer inget”

Okej, förutsatt att du har en frisk kropp & du tränar regelbundet & du som sagt äter bra… 

Din kropp är din spegelbild av vad du stoppar i dig. Så någonstans behöver man göra en justering.

Det kan vara att man får i sig för lite mat vilket är för det mesta vanligast. Och sammanhängande med det blir att man under dagen ätit “bra” men för lite & resulterar i att man är superhungrig på kvällen & gräver genom skåpen efter gotti. 

Jag menar absolut inte att man inte ska våga fråga om hjälp att detta är något man SKA kunna. Jag menar att man måste ha orken & viljan att lära sig hantera sin kost själv. En dietist, pt eller kostrådigivare kan bara ge dig verktygen, resten av jobbet måste du klara av själv. Och du kan inte leva på program andra byggt för dig resten av ditt liv. Eller kan, kan man väl men vill man det? 

Ställ dig frågan, hur vill du må & känna dig av din kost. Hitta svaret & lev där efter så för resten av ditt liv. Inte ett 30 dagars program som ska ge dig “superkroppen”. Du ska ha den superkroppen för resten av dina dagar & aa den kroppen kommer inte att vara nere på 10% kroppsfett 365 dagar om året, men den mår bra & orkar! 

Det må ta tid men när man väl hittat balansen kommer alla bitar att falla på plats. 

Kan vi nu alla komma överens om att vi vanliga träningsmänniskor ska sluta jämföra oss med toppatleter som dietar för att prestera vid sin nästa tävling & börja lära oss att äta riktig mat. Mat som är gjord från grunden i ditt kök med färska råvaror. Vi ska äta den ej under stress & med tillräckliga mellanrum att vi känner oss lagom mätta under hela dagen. Kurrar det mellan lunch & middag skall vi förtära ett simpelt mellanmål i form av frukt, nötter eller kanske en avocado. Vi skall sluta följa dieter slaviskt & njuta av vår mat utan att känna ångest. Slinker det ner en glass i solen eller poopcorn på bion så är det ok. Vi skall inte straffa oss själva med att gå på crosstrainern tills benen viker sig dagen efter. Ät mat utan att vara hungrig tio minuter efter. Vi skall icke synda med att inte äta tills man är så pass hungrig att man trycker i sig så mycket mat att man spyr vid den måltiden & det blir också den enda måltiden för dagen. Vi skall prisa maten vi har omkring Oss & aldrig ersätta den med något tjafs som är konstgjort framställt. Vik hädan för sockerbovar.

AMEN.

IMG_2884

808BFE86-D2DD-434F-AF60-2B30CA0583FF

Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia

  Jag håller med dig till punkt och pricka! All denna fitnesshets om att alla ska äta si eller så har iaf gjort mig superförvirrad och jag har nog testat det mesta för att gå ner i vikt – utan större framgång och med ångest och en hetsätningsstörning på köpet.
  Jag tog ett beslut för tre veckor sen att sluta väga mig, skita i dieter, kalorier och förbud och bara lita på magkänslan, lyssna på kroppen vad den vill ha, äta nyttigt och helst ekologiskt, äta när jag är hungrig, sluta när jag är mätt och det var många, många år sen jag kände mig så trygg och lugn i mitt ätande! Jag tycker fortfarande det är svårt men att hitta balansen själv som du skriver är det viktigaste och det bästa jag gjort för mig själv! 
  Du har en grym blogg, all kärlek/SOFIA

  1. pischas

   Va jobbigt att höra att du fastnade i det träsket men samtidigt otroligt skönt att du tagit dig ur! Tack för att du läser bloggen & jag hoppas att du verkligen hittar balansen och låter dig själv njuta av mat, det godaste vi har 😉 All kärlek till dig, Pischa

Annons
stats