Du kan fan va rädd! | Pischa Strindstedt

Pischa Strindstedt

Annons

Du kan fan va rädd!

För någon vecka sedan delade jag en artikel om några persiska kvinnor som tog av sig slöjan som en protest. När jag skriver några menar jag tusentals. Detta är otroligt stort & starkt  av dessa kvinnor & jag delade artiklen för att kan jag med den minsta lilla unsprocenten stödja kvinnors frihet & rättvisa för lika värde så gör jag det. Många lajkade delningen & tyckte precis som mig att dessa kvinnor var otroligt modiga. Men så kom det en kommentar som skulle leda till ett KRIG på denna tråd. Bilden som personen kommenterade med var en penistratt (ni vet en sådan som tjejer kan kissa ståendes med)  & texten “och så kan dom skaffa en sådan också”.  Jag ska inte säga att det inte brann av en liten tråd i huvudet på mig men en dummare kommentar får man leta efter. Jag svarade bara “okej…Några timmar senare går jag in på tråden igen och ser att många killar har ifrågasatt vad personen menat & det har utbrutit en dialog där typ alla blir kallade diverse saker. Bland annat fick flera av mina tjejkompisar OCH killkompisar privata meddelanden där de blev kallade HORA & även deras fruar. Personen skrev även att i Sverige knullar alla tjejer runt & alla i detta land är horor. Och hur dumt allt detta låter som skrevs att denna person så kan jag inte låta bli att bli så från botten irriterad. Han är inte ensam om att tycka så även om han var otroligt ensam på min tråd bland alla som stod upp för kvinnor så är han inte ensam i världen. Det finns faktiskt en hel del personer som tänker om Oss tjejer på det sättet. Att det är helt OK att förolämpa oss tjejer.

Jag går tillbaka några år när jag växte upp. Där jag & mina tjejkompisar växte upp. Så långt jag kan minnas så har tjejer alltid fått försvara sig för att dom är just tjejer. Detta ämne är berört så många gånger att man måste vara både blind & döv som man för att inte förstå att det inte finns någon rätt att tafsa, skrika efter eller kommentera en tjej när hon går förbi. Jag tror ingen av mina tjejkompisar INTE har varit med om att någon kallat dom HORA eller förolämpat dom på något sätt när det inte passat. Att gå förbi ett killgäng på stan en fredagkväll ensam, med kort kjol & mejkad till max, ja då kan du bara räkna sekunderna innan de kommer ut något. Är det inte ett mjauande eller annat kattljud så är det rop eller tjoande. Ibland är det som att man går igenom rena rama djungelboken. Ett gäng apor. Och varje gång vrider det sig i magen på en & man vill bara dra av sig klackarna och sula dom i huvet på första bästa men gör man det?! Nej, för att man sväljer skiten varenda gång. Så många gånger man har åkt hem om natten och jag har velat sätta lurarna i öronen för att ha sällskap hem men vågar inte. Vågar inte för att kanske missar jag att någon kommer lurandes bakom mig. Flera gånger har man suttit ensam på tunnelbanan & tänkt att kanske ville just den där mannen vara snäll & bara prata men man vill knappt le för att man inte vill verka inbjudande & att han ska tro att det är ok att göra något mot mig. Att jag ska verka vara ett lätt byte. Nu är sommaren här & tidningarna kommer att fyllas av rubriker om våldtäkter runt om i landet & på semestern. Tjej efter tjej går gladeligen ut i sommarvärmen med såklart lätta kläder precis som killarna ovetandes om att just denna kväll kanske hon möter just han. Just han som glömt att han kom till den här jorden genom en kvinna. Att hans mamma är… juste en kvinna. Kanske har han en syster också men det är ju absolut inte samma sak som den tjejen han precis ska förgripa sig på eller förolämpa.  Hon är bara ett objekt.

Jag mår verkligen illa bara jag tänker på alla de gånger man ignorerat kommentarer & ökat takten på fotstegen, borrat händerna i fickorna för att hitta något vasst eller ta fram numret på telefonen till någon som kan svara snabbt när du ringer om du behöver hjälp. OM du behöver hjälp… Hur sjukt låter inte det? Varför skulle jag ens behöva det. Varför ska det vara jag som tänker på vad jag har på mig, vem jag tittar på, vad jag lägger upp för bilder så att man inte blir någons runkobjekt, hur sent jag går hem & vilken väg jag tar? Det är till och med så illa att jag låser bilen när jag kliver in i den för att kanske såg någon att jag gick från stället ner i den här mörka gränden där jag parkerade bilen & nu har den perfekta brottsplatsen. 

Jag vill inte nojja längre. När ska vi sluta behöva anpassa Oss. Jag vill kunna gå ut på stan eller ut med hunden i den mörkaste natten med den kortaste kjolen ensam utan mobil eller vassa föremål, berusad av kvällen & veta att mannen jag går förbi kommer inte att tänka sina sjukaste tankar & låta hans primitiva reptilhjärna slås på & se det som det perfekta läget. Jag vill att han ska se om jag behövde hjälp, satt & grät, tappat plånboken eller något annat som händer hundratals tjejer varje helg , jag vill att han ska se för vad det är & ge dom sin telefon för att man ska kunna ringa den man vill. Kanske en krokarm för att hjälpa henne in i taxin?

Jag vill inte ge upp hoppet för att det kan ske en förändring. Men det kan inte bara komma från Oss tjejer. På samma sätt som jag inte skulle låta en tjejkompis vara elak mot någon på stan & förolämpa & trycka ner tycker jag inte killar ska låta sina polare bete sig hursomhelst. Är du kille å har en polare med dålig attityd sätt han på plats. Det kan faktiskt vara just DET som räddar en tjej från att få sitt liv förstört.

bild 3 (9)

Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats